Hier zijn enkele snelle tips om je thuis- en bedrijfsnetwerk te beveiligen. De volgende tips zijn slechts basis voorzorgsmaatregelen die je kunnen helpen je draadloze router beter te beveiligen. De volgende zijn geteste en bewezen beveiligingsmethoden. Sommige methodes kun je toepassen op verschillende wifi apparaten. Het is verstandig om alle access points en wifi versterkers beter te beveiligen.
Wijzig de gebruikersnaam en het wachtwoord van je router
Elke router wordt geleverd met een standaard gebruikersnaam en wachtwoord. Je hebt deze informatie nodig bij het instellen van de router, maar zodra je klaar bent, wijzig je zowel de gebruikersnaam als het wachtwoord. De standaardinformatie is openbaar bekend voor bijna elke bestaande router.
De netwerknaam wijzigen
De service set identifier (SSID) is de naam die de wifi uitzendt naar het publiek rond je huis. Door dezelfde SSID te behouden, kan iedereen gemakkelijk weten wat voor soort router wordt gebruikt. Linksys-routers zeggen bijvoorbeeld “linksys” in de naam en sommige vermelden zelfs het merk en model van de router.
Een andere tip is om periodiek de SSID te wijzigen. Dit kan een uitdaging zijn om de IoT-wereld in te gaan, maar het is de moeite waard om te doen als je mensen wilt verwijderen die eerdere of bestaande toegang hadden. Vergeet niet om je nieuwe inloggegevens in te voeren op al je apparaten, waaronder tv’s, gameconsoles, tablets, computers, telefoons en thermostaten. Laat de apparaten opnieuw verbinding maken en kijk of je verbinding is verbetert.
Versleuteling instellen
Dit is misschien het eerste waar je aan denkt als we het hebben over wifi-beveiliging. Het is meer dan 10 jaar geleden dat een router zonder encryptie werd verkocht. Moderne routers hebben WPA2. Dit is momenteel de hoogste coderingsmethode voor de meeste routers. Als dat niet beschikbaar is, gebruik dan WPA. Onthoud gewoon: maak een veilig wachtwoord aan en het moet lang en alfanumeriek zijn en hoofdletters en kleine letters bevatten.
Verdubbel firewalls
De beveiliging van je wifi-router moet al een firewall bevatten. Als het niet is geactiveerd, zorg er dan voor dat je dit doet. Het kan worden gemarkeerd als SPI (stateful pakketinspectie) of NAT (netwerkadresvertaling).
Installeer voor nog meer bescherming een firewall op je computers. Er zijn tal van geweldige softwarepakketten voor firewalls. Hoe meer je betaalt, hoe meer beveiliging je krijgt, inclusief malware, phishing en antivirusbescherming.